Teameijzenga Logo

Urban Sports

Ook op de middelbare scholen verandert het bewegingsonderwijs. Onder meer onder invloed van trends uit de buitensport, dance en lifestyle sporten. Dat betekent dat de gymlessen een andere invulling moeten krijgen dan voorheen en dat dus het vakwerkplan aangepast moet worden. Net als de sportaccommodaties en de inrichting daarvan. De beleving van de lessen is belangrijker dan ooit. Kies je elke keer weer voor het gymlokaal of maak je ook gebruik van de toestellen voor ninja warrior en calisthenics in de buurt of van de trainingslocatie van de survivalrunvereniging? Nijha vertaalt, als specialist in de wereld van sport en bewegen, deze buitensporten naar oplossingen voor de binnensport. Voorbeelden daarvan zijn de Ninja Modules, die geschikt zijn voor gebruik in de sportaccommodatie.

Het gaat erom dat jongeren plezier in het bewegen en sporten krijgen. Veelal is de traditionele inrichting van de gymzaal niet meer voldoende. Je zult ook nieuwe ontwikkelingen moeten invoeren om jongeren uit te dagen hoe ze met hun lichaam van a naar b kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld met ninja warrior en andere obstakels. Het moet wel leuk zijn en je hoeft niet altijd terug te vallen op de bok en kast bij de gymlessen.” Volgens Boudewijn Vink van Vink je Fit en Ninja experience, krijgen jongeren vanzelf weer plezier in het sporten als ze meer uitgedaagd worden. Ik merk dat in de praktijk als ik lesgeef en ik lachende en juichende kinderen meemaak.” Boudewijn Vink is een van de adviseurs – die in de dagelijkse praktijk ook als personal trainer werkzaam is – waar Nijha mee samenwerken.

Doe eens wat nieuws
Diverse scholen schakelen Boudewijn Vink en zijn collega’s in om de gymlessen nieuw leven in te blazen. “We geven bijvoorbeeld de sportklassen van scholen voor voortgezet onderwijs twee keer per week les in bijvoorbeeld ninja warrior, bootcamp of free runnen. Dat is belangrijk, want voor je het weet wordt een klas – mede door het tekort aan gymdocenten – weer aan het paaltjesvoetbal gezet. Leuk voor die paar jongens en meiden die dat goed beheersen, maar niet echt vernieuwend en motiverend voor de grootste groep leerlingen. Dus niet blijven vasthouden aan oude gewoonten, maar ga mee in wat er in de wereld om je heen gebeurt. Doe eens wat nieuws.”

Meest uitdagende obstakels
Boudewijn Vink: “Breng variatie aan en wees creatief. Er zijn vandaag de dag voldoende materialen voorhanden om dat te kunnen doen. Nijha heeft een mooi pakket Ninja Gym en freerunning materialen, waarmee je echt een slag kunt maken. Ineens blijk je veel meer met dat wandrek te kunnen doen en door de bestaande touwen en ringen te gebruiken, kun je de leukste en meest uitdagende obstakels creëren. Dat geldt ook voor trampolines. Op ieder niveau kunnen kinderen aan de slag. Je zet een parcours uit en begint met makkelijke en eindigt met moeilijke obstakels. Iedereen overwint er wel een paar en dat betekent dus ook dat iedereen een succeservaring heeft. Door tips te geven hoe je met de juiste techniek en bepaalde handigheden nog meer obstakels kunt overwinnen, maak je het nog uitdagender. Afwisseling is belangrijk. Iemand die sterk is heeft misschien moeite met die onderdelen waar je lenig voor moet zijn en degene die juist lenig is, moet slim zijn om die onderdelen waar kracht bij nodig is aan te kunnen. Ach, er zijn zoveel mogelijkheden en je kunt op vrijwel elk vlak iets leuks en uitdagends doen.” Sporten en bewegen maakt voor Boudewijn Vink deel uit van een lifestyle. “We geven ook clinics, met daarbij een gezonde lunch. Als leerlingen daar zelf mee aan de slag gaan, merken ze dat het leuk is om te maken en dat gezond dus ook gewoon lekker is. Ook heb ik meegewerkt aan een kinderkookboek voor een BSO en KDV met zes gezonde gewoontes.”

Vernieuwend karakter
 “Ook kijken we naar het gebruiksgemak van toestellen en bovendien worden de bestaande inrichtingen steeds flexibeler”, vertelt Erik Spiegelenberg, beweegspecialist in het Expertiseteam van Nijha. “Voor veel lesgevers hebben de traditionele klimrekken nog steeds een functie. Maar de klimfunctie kan ook aangeboden worden door gebruik te maken van klimnetten of Ninja elementen. Dan train je meteen voor free running of een survival of obstacle run. Die zijn populair bij jongeren. We laten scholen, verenigingen, gemeenten en besturen graag zien welke mogelijkheden er allemaal zijn.”

Veranderen
Erik Spiegelenberg: “Er gaat veel veranderen in de komende decennia, ook op het gebied van sport en bewegen. Grote vraag is of de sportaccommodatie zoals we die nu kennen het middelpunt blijft voor het bewegingsonderwijs. Het concept voor het nieuwe curriculum hint al naar een grotere samenhang met de buitenschoolse beweegruimten en vakoverstijgende werken. En dat lijkt ons een goede insteek als ons doel is om leerlingen voor te bereiden op een leven lang met plezier bewegen. Daar passen andere (beweeg)ruimten wellicht nog wel beter bij dan de huidige sportaccommodatie. Willen we blijvend aansluiten op de veranderende beweegcultuur, dan moeten we die misschien wel centraal zetten en niet meer de accommodatie waarin we de beweeglessen nu verzorgen.”